Berpukung Bukan Penderaan

4.2.13

Hola semua,

Hari ni aku jumpa satu gambar yang tersebar kat facebook
Kononnya berlaku penderaan bayi dengan kaedah seperti dalam gambar ni


PERHATIAN!!

Ni dipanggil berpukung bukan penderaan tau. 
Berpukung ialah cara menidurkan bayi dalam buaian mengikut cara Orang Banjar
Mungkin ramai yang tidak tau kaedah ni tapi sebelum buat kenyataan, selidik la dulu
Lagipun, aku tengok lena jer budak tu tidur, takde rupa tercekik pun.

Okey, meh sini aku nak share
Aku ni pun anak orang banjar jugak..*rasanya ramai yang dah tau kan
masa kecik2 dulu pun mak aku tidurkan aku macam ni jugak
jadi tak salah kalau aku bagi pencerahan pasal adat berpukung ni kan


TEKNIK MEMUKUNG :
  • Buai yang digunakan mestilah bertali dua supaya kedudukan bayi dan ayunan buai stabil. Kain buai biasanya kain batik atau kain pelikat. 
  • Sehelai kain batik atau pelikat yang lain juga digunakan sebagai tali pengikat di bahagian leher atau bawah dagu.
  • Bayi yang ingin dipukung diletakkan di dalam buai secara duduk. Lebihan belakang kain buai dikemaskan ke bahagian tepi menjadikan bahagian belakang seolah-olah tempat bersandar bayi ketika dalam buaian.
  • Kain batik atau pelikat kedua digulung kemas sebelum dililit di bahagian bawah dagu bayi. Pastikan lilitan ini kemas dan selesa untuk bayi. (tidak terlalu ketat atau terlalu longgar serta ketinggian yang sesuai).
  • Kini bayi di dalam buaian seolah-olah dibedung atau dipeluk oleh kain buaian berkenaan.

KEBAIKAN BERPUKUNG :

  • Mudah untuk menidurkan bayi dengan cara menimang.
  • Biasanya bayi akan mudah tidur, tidur lama dan nyenyak.


p/s : lain kali jangan cepat menghukum sesuatu tanpa usul periksa ye...



You Might Also Like

44 ♥ Surat Cinta ♥

  1. nak try dgn diri sendri.. ehh.. dgn anak sendiri.. ehh... xpayahla bg naik buaian.. hehe.. tdo kat toto je..

    tp benda ni utk apa kak??

    ReplyDelete
  2. 1st time dengar berpukung ni...seriously sebelum ni memang x pernah dengar...thanks dikbi for sharing the info...

    yeay...hari ni belajar satu benda baru...

    ReplyDelete
  3. nice info Bee.. tak tau pun berpunggong tu apa sblm ni... klu tak baca sure kata org tu dera anak dia.

    ReplyDelete
  4. klu dah ada istri nanti harap istri i memukung i ekekeke

    ReplyDelete
  5. nanti kau buat utk anak kita, eh?

    ReplyDelete
  6. aah tu la td ade jgk nmpk kt fb.. hehe tu laa gambar boleh dirungkai dgn byk mksd, sbb tu kn siasat sbelum trus buat kenyataan.. anyway menarik lah cra org banjar hehe :D

    ReplyDelete
  7. ooh baru tau...kalau keadaan bayi tu stable apa ada hal kan....diorg ni saje je sebar citer tak betul...

    ReplyDelete
  8. hahahaha ! betul tuh , mendera apenye ?? CP pown anak orang banjar . mak pernah buat macam nih gak , adek beradek CP yang laen pown macam tuh , kecuali adek CP yang bongsu kowt tak kena , memg berkesan :D


    lagik 1 mak cakap , sesuai sgt tuk budak yang degil nak tidow :P

    ReplyDelete
  9. @Lina Hamiedah lor kan akk dah tulis kebaikannya... adoi, awat hang ni lina...dah tak lama lettew...hihi

    ReplyDelete
  10. @Farah Waheda Wahid yeke, sebelum ni pun tak pernah nampak kat google?? oh, kalau gitu ok la...satu benda baru utk hari ni..

    ReplyDelete
  11. @potia casadelarossa isk u ni... ke situ plak...ye la, ramai yg salah anggap la...huhu

    ReplyDelete
  12. @potia casadelarossa hamboi, kemaen manjanya...tp u kena cari buaian saiz dewasa la...hihihi

    ReplyDelete
  13. @Lelaki Ini dah x lama ni... lagi 9 bulan kluar la...hihi

    ReplyDelete
  14. @Mar Haini Abdul Rahim ye la, tp x nampak pun cam budak tu terseksa, nyenyak tido ada la...buat la rujukan dulu sebelum nak menyebarkan sesuatu

    ReplyDelete
  15. @Hatimi Tahirruddin ye la, budak tu pun tak kata apa-apa...diorg ni jer yang lebih...ehh?? hihi

    ReplyDelete
  16. @cweet pinkyhaah kan, betul apa yg mak CP kata tu....

    ReplyDelete
  17. @Dik bee kain batik tak muat kot... kena jahit gebor baru blh berpukung... ekekekek

    ReplyDelete
  18. bayangkan Potia dok dalam buai tido mcmni... ggantung pulak kat kipas syiling... ekekeke

    ReplyDelete
  19. ade ape2 kelebihan ker care cmnie...i admit memang nampak terseksa tapi mybe ini budaya kan...

    ReplyDelete
  20. hahahaha ~ nampak je , budak tuh tak terseksa pown , budak tuh lagik lama tidownyer , lena , budak yang tidow macam nih , dye tak mudah terkejut ...

    dikbi : nak taw tak , mak CP panggil berbedung :D

    ReplyDelete
  21. tag !

    http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/02/i-want-that-necklace-from-sarang.html

    ReplyDelete
  22. @potia casadelarossa hahaha... yela.. mana muat kain batik...

    ReplyDelete
  23. @potia casadelarossa erk...gantung kat kipas siling??? tu nak bunuh diri...huhu

    ReplyDelete
  24. @c!kon!ech!c kelebihannya dah dinyatakan kat atas la...

    ReplyDelete
  25. @cweet pinky betul tu... mmg senang kalau baby tido cam ni...

    #CP, berbedung tu bagi kitorg lain.. maksudnya balut badan ngan kain napkin tu

    ReplyDelete
  26. terperanjat saya , ingatkan kes dera , ruapnye ade ye di panggil berpukung ? tak penah saya tahu

    ReplyDelete
  27. hehehe..kalau orng tak tahu mngkin ingt ni kes dera kan kak..hehehe..tp rasanya nti kalau saya ada ank tkut nk tido kan gini..hihihi..
    tido kat tilam bawah je dah la.. ;)

    ReplyDelete
  28. @Nur farahiza haah, ramai yg tak tau. tu sbb ramai yg salah anggap..

    ReplyDelete
  29. @Mimie Najib akk pun tak pandai gak nak ikat tu, slalu mak akk yg ikatkan

    ReplyDelete
  30. kena pandai teknik mengikat kat leher tu.. mcm sadis je kelihatan.. muehehe..

    ReplyDelete
  31. ohh .. nampak macm pelik . tak bahaya ka ? kaki dia ke apa ..tak pernah tgk lagi sebelum ni T_T

    ReplyDelete
  32. Terkejut saya..ingatkan apa.. Ohh..tak bahaya ye..kalau tak reti, alamatnya tercekik betul, bahaya juga kan kak.

    ReplyDelete
  33. @4feet8 yup, kena pandai, kalau tak, tercekik la budak tu

    ReplyDelete
  34. @Cik Pensil tak la, kalau bahaya dah ramai anak2 org banjar cacat or mati...hihi

    ReplyDelete
  35. @Nurul Aini kalau org tu buat, maksudnya dia tau cara2nya la kan. so, takde masalah...

    ReplyDelete
  36. cumel lak tgk bayi tu tidur. nyaman. takziah utk yg myebarkan benda yg tak betul. tak pasal2 dpt dosa free

    ReplyDelete
  37. nak cuba ngan suami nanti boleh ni.
    ehh..
    kbai.

    ReplyDelete
  38. hooo.. ini cara org banjar tidur kan baby.. seriously teman idak lea tau.. rasanya ramai lagi kat luar sana yg xtau n menganggap ini satu penderaan berdasarkan gambar baby yang mcm tercekik tu.. hemm.. rupanya memang cara yg dh pernah di amlkan oleh org banjar.. hoo.. tp bg teman, teman xkan guna cara ni tidurkan baby kot.. sebab kesian plak tgk baby 2.. btw.. thanx bg info ni.. klu x sapai skrg x tau kot .. =)

    ReplyDelete
  39. Tp kalu anak yg jenis mngamuk2 nak tido... Payah gak nih babe..! ;)

    ReplyDelete
  40. Saya memang org banjar..kami memang dh turun temurun wat camni.. anak2 saya pon mak selalu wat camni.. lena dan lama tidonya....

    ReplyDelete
  41. haha oh yeah ... eazy dulu kecik2 memang tido macam ni ..almaklumlah ...ayah keturunan banjar hehe ...

    ReplyDelete

Hubungi Penulis

Name

Email *

Message *

PRchecker.info
free web site traffic and promotion

Subscribe