Apa Nak Buat Bila Telefon Lenovo S960 Hang ?

14.5.15

Apa Nak Buat Bila Telefon Lenovo S960 Hang (Tidak Berfungsi) ? Nampak gayanya telefon Lenovo S960 (Vibe X) aku ni dah menunjukkan mogok. Hang lagi.. Merajuk ke hape ni? Bayangkan, aku dok charge dari pagi sampai petang tak mau jugak hidup. Bila ON, hang je kat tulisan LENOVO tu. 

Apa Nak Buat Bila Telefon Lenovo S960 Hang ?

Apa Nak Buat Bila Telefon Lenovo S960 Hang (Tidak Berfungsi) ? 


Kalau telefon jenama lain senang je, cabut je bateri kan. Tapi masalahnya model LENOVO S960 ni mana boleh cabut bateri. Takkan nak hantar kedai ye tak? Mesti mahal kena bayar. Jadi zaman moden ni, kita google je la. Akhirnya telefon aku berfungsi semula dan yang penting jimat duit sebab tak payah hantar kedai. Cuma satu je, semua data hilang. Gambar-gambar pun hilang. Nasib aku guna kaedah Auto Backup. Meh nak share ngan korang apa aku buat.

Cara Mengatasi Lenovo S960 Yang Hang (Tidak Berfungsi)


Apa Nak Buat Bila Telefon Lenovo S960 Hang ?


1. Tekan butang ON dan VOL + atau - secara serentak sampai keluar menu Recovery Mode

2. Gunakan butang VOL - untuk gerakkan pilihan dan butang VOL + untuk membuat pilihan. 

3. Pilih "wipe data/factory reset".

4. Guna kaedah yang sama dan pilih "Yes--delete all user data".

5. Bila dah habis dia "wiping data", pilih "reboot system now"

6. Insha Allah telefon yang hang akan befungsi semula... hehe

*Peringatan : Bila buat kaedah ni, semua data dalam telefon akan hilang. Telefon akan di set semula seolah-olah baru keluar dari kedai*





You Might Also Like

40 ♥ Surat Cinta ♥

  1. ni dah kenapa ni.. yang dua org lenovo pecah. kak bee lenovo hang.. seram pulak zizie kan nnt jd apa2 kat lenovo zizie.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni namanya sehati sejiwaaaa... hahaha

      Delete
    2. akak knpa telefon saya dia bahasa cina mcm mana nk buat lpstu mcm mana nk tekan ?tolong lah kak please :( please reply please :(

      Delete
  2. sayadh buat mcm step tu..tp skrin jd kelabu..mcm ner

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ada kerosakan hardware kot.

      Delete
  3. akak tolong saya dh buat tapi bahasa cina mcm mana???please kak reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada keluar perkataan 'Safe mode' tak? kalau ada, maksudnya tak masuk lagi dalam 'recovery mode' ni

      Delete
  4. ITS REALLY HELP ME!!!!! THANKS!!!!! LOVE YA!!!!!

    ReplyDelete
  5. OMG! JADI AG CAM SMLM! I'M DA SAME ANON, SAYE DH CUBE BUAT THE SAME STEPS CAM SAYE BUAT SMALAM..TP ARINIE DIE TTAP HANG AFTER WIPE DATA SUME..SAYE DH XTAU NAK BUAT APE NIE :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jd lg ke? maksudnya maybe software android problem atau motherboard dlm telefon tu rosak. part ni kena refer yg pakar... huhu

      Delete
  6. Tq sbb hp anak sy dah back to normal ikut cara ni..Jimat duit.....

    ReplyDelete
  7. thank you.. :) mmg semalaman hp tak nk on..hang kt tulisan lenovo tu jer..mmg susah hati..dh byk kali jd mcm nie tp slalunya bila off, then bole on mcm biasa..tp kali nie dia btl2 merajuk..clear semua data..hehe

    ReplyDelete
  8. kalau lenovo a388t cam mana plk?

    ReplyDelete
  9. SAYA DAH BUAT..TP TAK KELUAR RECOVERY MODE....JUST KELUAR PATUNG ANDROID SAKIT PERUT TU JE..HMMMMM

    ReplyDelete
  10. Dah buat ikut step.tp tetap keluar logo jgk..mcmna ehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau keluar logo jugak, kena hantar kedai sebab kemungkinan masalah motherboard

      Delete
  11. mcm mn nk buat keyboard xkuar....xleh taip mesej,xleh taip watsap...adus....tolong...

    ReplyDelete
  12. biasanya formating data ambil masa berapa lama?

    ReplyDelete
  13. saya dah lama dh,dkt 2,3 jam..sambil charge boleh ke?..ke x boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti la pulak kenapa 2-3 jam tapi yg pasti kena make sure bateri penuh kalau nak reset

      Delete
  14. macam mana kaedah auto backup tu? tak sanggup nak buat hard reset.. syg bnde2 dlm tepon.. =((

    ReplyDelete
    Replies
    1. auto backup tu sync gambar ke google photo.

      Delete
  15. Tq info..bru nk buat..kja hang je..2 x format kdai dh..jdi plak..adoii..nk buat sndri plk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kedai pun dia buat kaedah yang sama je.. good luck sis

      Delete
  16. dia keluar have been in meta mode press long the power button and normal boot. how????

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam saya punya jugak kuar ayat tu. saya tekan power button kuar lenovo balik :-(

      Delete
  17. Sis tlg..cmne plak kalau dh bt cra ni tp lepas tu on dia naik sistem terhenti and tekn ok..ok..ok..smpai ke sudah..xdapt prgi ke menu..tlg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik.. awat jd lagu tu plak. sy buat ritu ok je

      Delete
  18. Sis,knpa hp saya ni restart sendri ya..tolong sis,lenovo

    ReplyDelete
  19. Sis,mnx tolong sis..hp saya ni dok restart sendri ja dari smlm..knpa eah sis?? Kalau boleh tak mau format sis..ada cara lain tak sis

    ReplyDelete
  20. Sis hp saya restart sndri ..knpa eah

    ReplyDelete
  21. Sis mnx tolong sis..hp saya ni dari smlm dok restart ja..knpa ya sis..kalau boleh takmau hilang dlm hp to..

    ReplyDelete

Hubungi Penulis

Name

Email *

Message *

PRchecker.info
free web site traffic and promotion

Subscribe