TIKI BBQ BUFFET DINNER WITH STEAMBOAT DI KONTIKI RESTAURANT

10.11.15

TIKI BBQ BUFFET DINNER WITH STEAMBOAT DI KONTIKI RESTAURANT | Pergh.. kali ni tajuk tak menahan. TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat uolsss... Tahan air liur bila mengenangkan makanan yang ada kat Kontiki Restoran ni. Mana taknya, semua makanan dan seafood kat sini best dan sedap. Memang sesuai la dengan tekak aku yang hantu seafood ni. nyumm.. nyumm...

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant

Kontiki Restaurant


Restoran Kontiki ni terletak dalam Hotel The Federal Kuala Lumpur iaitu hotel yang tertua di Kuala Lumpur. Nama KONTIKI  pula kalau mengikut dalam sejarah adalah rakit yang digunakan oleh Norway explorer dan penulis Thor Heyerdahl dalam ekspedisi 1947 beliau merentasi Lautan Pasifik dari Amerika Selatan ke pulau-pulau Polinesia.

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Kontiki Restaurant

Masuk je dalam restoran ni aku terpegun dengan hiasan dalamannya. Cantik uollsss... Paling suka tengok kerusi dia yang diperbuat dari rotan ni. Menarik sangat. Lagi satu ruang dalam restoran ni juga luas dan selesa.

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
TIKI BBQ Buffet Dinner

Katanya dekat tepi tu ada kolam renang tapi aku tak pegi la pulak menjenguk. Ala rugi nyerrrr... tapi takpe, yang penting makanan kat sini semua best dan sedap. Pilihan pun banyak sampai tak tau nak makan yang mana satu.

Buffet Dinner


Untuk buffet dinner, makanan pertama yang aku terpikat adalah Seafood On Ice. Bila melihat sahaja barisan makanan laut yang disediakan memang menggiurkan. Ada ketam, udang, kupang, slipper lobster (udang ketak), yabbies dan oyster. Ayooo... terliur pulak rasa bila upload gambar-gambar ni. Teringat-ingat rasanya yang segar dan manis especially oyster tu. My favorite tau. Perah lemon, curah tobasco dan ngapppp... yummmyyyyy...

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
udang

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
kupang

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
slipper lobster

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
ketam

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
oyster

Dah pekena seafood on ice seround, aku beralih pulak ke bahagian lauk pauk. Boleh tahan banyak juga lauk pauk yang dihidangkan. Ada prawn with thai sauce, green curry chicken, thai mix vege, pasta with aglio olio, lamb stew with herb, cauliflower gratin, steamed chicken with salted fish, beancurd with assorted mushroom, brassica with oyster sauce, mutton kurma, pineapple sambal, sole fish in lemon butter sauce dan banyak lagi pilihan. Aku diberitahu yang kurma kambing, sambal nanas dan sole fish in lemon butter sauce tu favorite Tunku Abdul Rahman. Wahhhh... bertuah dapat rasakan makanan kegemaran Tunku. Ha, korang pun kena mai sini dan rasa tau.

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
prawn with thai sauce, green curry chicken, thai mix vege

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
pasta with aglio olio, lamb stew with herb, cauliflower gratin

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
steamed chicken with salted fish, beancurd with assorted mushroom, brassica with oyster sauce

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
mutton kurma, pineapple sambal, sole fish in lemon butter sauce

Bagi penggemar sushi, kat sini pun ada tau. Tapi pilihan takde la sebanyak kat restoran jepun tu. Tapi boleh la nak makan buat lepas gian di samping makanan-makanan lain. Kalau betul-betul nak makanan jepun, kena la pi restoran jepun... hehe

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
sushi

Maafkan hamba kalau entri kali ni banyak gambar tapi nak buat macam mana, banyak sangat makanan yang ada kat sini. Bayangkan, salad sahaja ada 3-4 jenis. Tak caya?? ha, ada Chinese salad, Malay salad @ kerabu, Weastern salad dan plain salad. Jeruk pun ada tau... kecur dah rasanya ni weiiii...

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Chinese salad, Malay salad @ kerabu

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
western salad

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
plain salad

BBQ Dinner


Masuk je bahagian penyediaan BBQ, Oh maiiii... aroma BBQ menusuk ke hidung. Terus lapar balik. Kalau dah namanya BBQ dah tentu la cara masaknya bakar-bakar kan. Kat sini chef akan bantu korang untuk membakar. Korang cuma perlu pilih je bahan mentah dan beri kat chef tu. Sementara menunggu tu korang boleh juga makan BBQ yang telah dipanggang seperti roasted lamb rack, roast prime ribs, roasted chicken dan roast whole salmon fish yang dihidangkan bersama sos mint, sos cendawan, sos black pepper, sos rosemary, dan sos cream white herbs

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
BBQ Dinner

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
roast whole salmon fish

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
roasted lamb rack, roast prime ribs

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
roasted chicken

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
bahan mentah untuk BBQ

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
BBQ oleh chef

Steamboat Dinner


Untuk steamboat pula, bahan mentah korang boleh amik kat bahagian ni juga. Ada pelbagai jenis bahan seperti bebola daging, dumpling, tauhu, cendawan, sayur-sayuran, mee, dan makanan laut seperti udang, sotong dan kerang. Semua bahan ni segar-segar tau sampai ada satu jenis udang tu siap hidup lagi. Sup steamboat pulak ada dua jenis iaitu sup ayam dan sup tomyam. Korang tak perlu susah-susah nak pilih sup apa sebab kat sini ada periuk yang mempunyai dua bahagian. Sebelah sup ayam dan sebelah lagi sup tomyam. Jadi korang boleh enjoy memasak dengan kedua-dua sup. Lagi satu, jangan lupa pencicahnya. Takde sos, tak umpphh la steamboat tu...hihi

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Bahan untuk steamboat

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Bahan untuk steamboat

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Udang hidup ni dipanggil yabbies

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Steamboat yang dimasak sendiri

Desserts


Uikkk... perut dah kekenyangan dah ni. Tapi desserts belum makan lagi. Dok round bahagian desserts limanaploh kali taktau nak pilih apa sebab banyak sangat pilihan. Ada pilihan desserts yang moden dan tradisional. Ha, yang menariknya kat sini ada kuih tradisional nyonya tau. Susah nak jumpa ni. Selain tu ada juga sudut cold desserts iaitu ais kacang. Korang boleh campur sendiri bahan-bahan ais kacang ni.. besttttt...

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
Kuih muih tradisional

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
desserts

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
desserts

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
ABC

Haissshhh... dah panjang lebar aku bercerita. Perut yang kenyang pun dah lapar balik sebab tengok gambar-gambar ni. Terima kasih la korang sebab sudi baca entri TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant ni sampai habis. Tapi kesimpulan yang aku dapat buat, harga untuk buffet ni memang berbaloi sangat sebab makanan banyak, sedap dan seafood nya pun fresh. So, kalau korang nak pergi, boleh rujuk maklumat kat bawah :

TIKI BBQ Buffet Dinner With Steamboat Di Kontiki Restaurant
#sahabatPT di Kontiki Restaurant

Harga Tiki BBQ Buffet & Steamboat Dinner :
RM128 dewasa
RM78 Kanak-kanak / warga tua

Hari :
Jumaat dan Sabtu

Masa :
6.30pm hingga 10.00pm

Untuk tempahan sila hubungi :
03-21489166



You Might Also Like

6 ♥ Surat Cinta ♥

  1. Replies
    1. sama la... menabah giler nak siapkan entri ni. asyik telan ayaq liur je....hehe

      Delete
  2. haa tudia! jenuh rambang mata..

    btw, cantik gambar!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... kena betui2 bawak perut kosong kalau nak mai sini... hihi

      Delete
  3. pergh menu dia. terliur uncle tengok

    ReplyDelete

Hubungi Penulis

Name

Email *

Message *

PRchecker.info
free web site traffic and promotion

Subscribe