Sambutan Deepavali Dan Hari Kanak-Kanak Sedunia Anjuran The Budimas

Sambutan Deepavali Dan Hari Kanak-Kanak Sedunia Anjuran The Budimas | Assalamualaikum semua.. Walaupun perayaan Deepavali telah berlalu, tapi kemeriahannya masih terasa. Baru-baru ni sis berkesempatan untuk hadir di satu majlis sambutan Hari Deepavali anjuran The Budimas Charitable Foundation. Memandangkan hari Kanak-kanak Sedunia juga baru berlalu pada 20 Nov lalu maka Majlis sambutan ini dibuat sekali dengan sambutan Deepavali. 


Bertempat di Pusat Komuniti Bukit Bandaraya, seramai lebih kurang 250 orang tetamu yang hadir menyaksikan penyertaan daripada rakan kongsi dan entiti korporat seperti Yayasan Institut Jantung Negara (JN), Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Farm Fresh Sdn Bhd, dan Havan Clothing. Tetamu khas dan kanak-kanak dari pelbagai rumah dan kampung juga hadir dari Pusat Jagaan Kebajikan Kanak-Kanak Budimas Orion, Rumah Kebajikan Orang Kurang Upaya dan anak Yatim Rita, Persatuan Kebajikan Sri Bala Illam, Yayasan Hiichiikok, Pusat Jagaan Titian Kash, Rumah Hope, dan Kampung Orang Asli Bukit Kepong. Acara ini berlangsung sebagai hari kegembiraan, menyelami perayaan kebudayaan, dan bukti komitmen yang tidak berbelah bahagi yayasan terhadap kesejahteraan kanak-kanak daripada pelbagai latar belakang.


Majlis dimulakan dengan ucapan aluan mesra oleh Cik Anne Rajasaikaran, menekankan kepentingan perayaan dan menekankan peranan penting orang ramai dalam melaksanakan perubahan positif untuk kanak-kanak di Malaysia.

“Saya harus katakan bahawa tanggungjawab yang diberikan kepada kami, oleh orang ramai yang menderma dan berikrar dengan Budimas, adalah satu tanggungjawab yang serius, jadi tidak diragukan lagi, kami akan melakukan yang terbaik, untuk menyediakan kualiti hidup yang sama seperti yang lain. kanak-kanak akan mempunyai" 
~ Cik Anne Rajasaikaran, The Principal Officer of The Budimas Charitable Foundation ~

Selepas ucapan itu, majlis perasmian yang menyuburkan hati menyinari tempat itu ketika Lembaga Pemegang Amanah menyalakan lilin (Kuttu Vilakhu) oleh YM Tunku Dato' Yaacob Khyra, Pengerusi The Budimas Charitable Foundation, dan ahli-ahli Lembaga Pemegang Amanah, termasuk Yhg Datin Seri Maneesah, YM Tengku Muinuddin Putra, En Steve Teoh, En Yudistra Darma Dorai & En. Yong Yoke Keong, menyerikan majlis itu.


Macam biasa, ada majlis ada makan kan. Malam ni menu yang disajikan sedap tau, siap ada menu favourite sis iaitu kambing dan udang. Gembira tengok wajah kanak-kanak ni menjamu selera dengan menu-menu yang enak. 


Majlis pada malam ini turut diserikan dengan pelbagai persembahan menarik yang mempamerkan bakat luar biasa kanak-kanak ini. Ada nyanyian, tarian dan juga ada persembahan Magis Show yang menarik minat kanak-kanak. Bukan tu je, ada dua pertandingan telah diadakan untuk mempamerkan bakat seni kanak-kanak iaitu Pertandingan Mewarna Kolam dan Menghias Kad Hari Kanak-kanak. Tahniah kepada adik-adik yang menang.


Acara kemuncak pada malam itu adalah penyampaian cek kepada Yayasan IJN dan Gleanegles Hospital Kuala Lumpur, bagi memulakan program Dana Penjagaan Perubatan Kanak-kanak Budimas pada 2024, sebagai tanda visi yayasan untuk meningkatkan kehidupan kanak-kanak. Cek tersebut telah disampaikan oleh Pegawai Utama, Cik Anne Rajasaikaran dan Lembaga Pemegang Amanah yang lain.Sebagai penutup, semua kanak-kanak menerima beg cenderahati perayaan dan paket Deepavali yang disampaikan oleh semua tetamu kenamaan. Time ni wajah kanak-kanak tu semua tersenyum riang. Dah la masing-masing kelihatan cantik berbusana baju tradisional India. Alahai comel je tengok gelagat mereka. 


Untuk pengetahuan korang, Yayasan Amal Budimas ialah Pertubuhan Bukan Kerajaan dan Bukan Untung. Diperbadankan pada September 1998 di bawah Akta Pemegang Amanah 1952 dan ditadbir oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sejak Disember 1999 dengan status pengecualian cukai. Yayasan itu menangani keperluan kanak-kanak kurang bernasib baik melalui pendekatan serampang lima mata, membentuk lima program: Tabung Amal Rumah Budimas (BHCF), Dana Amal Makanan Budimas (BFF), Tabung Amal Pendidikan Budimas (BECF), Seni Persembahan Budimas Dana, dan Dana Penjagaan Perubatan Kanak-kanak Budimas. Program-program ini bertujuan untuk menyediakan kanak-kanak dengan keperluan asas mereka, termasuk makanan, pendidikan, rumah, pengayaan budaya, dan penjagaan kesihatan.


Yayasan Amal Budimas kekal teguh dalam komitmennya terhadap prinsip teras yang terkandung dalam tiga program terasnya-Budimas Home Charity Fund (BHCF), Budimas Food Charity Fund (BFF), dan Budimas Education Charity Fund (BECF). Inisiatif yang akan datang, Dana Penjagaan Perubatan Kanak-kanak Budimas dan Dana Seni Persembahan Budimas, menyerlahkan lagi dedikasi yayasan untuk membentuk masa depan yang sihat dan holistik untuk anak-anak Malaysia.Post a Comment

0 Comments