Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

12.8.19

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel | Assalamualaikum semua.. Bila baca tajuk tu halahh halahh halahhh, kemain kan. Rehatkan minda katanya. Ahakss.. Tapi betul la, bila asyik bekerja je mula la kepala jadi jem kan. Tu yang duk gatai nak pi bercuti tu. Tapi memandangkan tak boleh nak cuti panjang so sis memilih untuk bercuti di dalam kawasan Kuala Lumpur aje. Nak tau pengalaman dan lokasi pilihan sis?? ha, meh baca sampai habis.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Siapa kata kalau nak bercuti ni kena pergi jauh-jauh? Ha, kalau ada masa dan budget lebih apa salahnya kan. Tapi untuk sessi rehatkan minda kali ni sis pilih untuk menginap di Sunway Putra Hotel yang terletak di Jalan Putra, Chow Kit, Kuala Lumpur. Oh ya, mungkin ada yang confius kat mana lokasi Sunway Putra Hotel ni. Ok, yang dekat dengan Sunway Lagoon tu Sunway Resort Hotel & Spa. Sunway Putra Hotel ni betul-betul atas Sunway Mall dan bersebelahan dengan PWTC. Nak datang ke sini pun senang sebab boleh naik LRT dan turun di stesen PWTC. Tapi sis ni sejenis suka drive so naik kereta je la.. hehe

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Untuk kepuasan, sis memilih untuk menginap selama 3 hari 2 malam. Bukan apa, kalau duduk 2 hari 1 malam rasa macam cepat sangat kan. Sambil-sambil tu dapat juga explore apa yang menarik ada di Sunway Putra Hotel ni. Lagipun hotel ni ada access ke shopping mall. Hehe, nampak tak permainan sis sebenarnya kenapa pilih hotel ni. Ha, senang la nak pi shopping kannnn... haha..

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Tadaaa, ni la bilik sis untuk 3 hari 2 malam. Besar tak?? Besar kan. Ni bilik jenis Deluxe. Bagi sis bilik ni dah cukup besar dah sebab sis duduk sorang je. Ni kalau duduk berdua pun selesa sangat ni. Just untuk info, Sunway Putra Hotel ni ada 650 buah bilik dari pelbagai kategori seperti Superior Room, Deluxe Room, Club Room, Family Room, Family Studio, Junior Suite, Club Suite, 2 Bedroom Suite dan Premier Suite. Ha, banyak kan jenis bilik kat sini. So, tepuk dada pilih la yang berkenan. hehe

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel


Dari segi kemudahan bilik memang lengkap. Semua keperluan ada termasuk la seterika. Ha, memang biasa kalau duk hotel itu la benda pertama sis akan cek. Maklum la gegel kan. Mana boleh keluar tanpa gosok baju. Rasa macam semua mata memandang. Kemudahan yang lain seperti TV, mini fridge, telefon, hair dryer, kettle, safety box semua ada. Paling best dalam bilik ni ada meja office dan sofa. Jadi kalau taknak baring atas katil, boleh la santai-santai di sofa atau duduk di meja kalau ada kerja nak disiapkan. Oh ya, cuma satu je bilik sis ni takde, bathtub. Walaupun takde bathtub tapi takpe, shower nya pun dah ok. Air shower pun laju. Puas hati la bila mandi.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Dah puas golek-golek dalam bilik, meh la kita pusing-pusing keliling hotel. Port pertama yang sis cari harus la kolam renang kan. Terletak di level 11, kolam mandi yang ada di sini agak besar juga. Siap boleh nampak KLCC dan KL Tower lagi. Yang mana bawak anak-anak tak perlu risau, ada kolam kanak-kanak juga. Ha, mesti seronok depa mandi kan. Silap-silap sampai tak mau naik.. hehe. Takpe dik, amik la peluang mandi puas-puas. Dah besar nanti macam acik ni memang payah la nak mandi. kihkih.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bagi yang kaki exercise, kat hotel ni pun ada juga kemudahan gym. Banyak juga peralatan gym yang ada seperti dumbbell, threadmill, exercise bike, exercise ball dan macam-macam lagi. Tapi tu la.. sis tak bawak pulak kasut. Kalau tak, boleh juga exercise. Bila lagi nak ke gym kan. Kalau kat luar tu jangan harap la nak pi sebab kena bayar keahlian kan. Ni kemudahan dah depan mata, kasut pulak takde. Takkan nak kaki ayam kan. So, korang kalau pi bercuti tu bawak la kasut juga ye. Kalau tak nak ke gym, nak bersauna pun boleh. Bagi cair sikit lemak-lemak yang ada.. hehe

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bila dah pusing-pusing satu hotel sambil cuci mata, perut terasa lapar la pulak. Ha, kalau korang nak tau selain dari merehatkan minda, sebab lain kenapa sis pilih Sunway Putra Hotel ni adalah kerana keenakan makanan yang disediakan di sini. Untuk pengetahuan korang kat hotel ni ada 3 restoran untuk menjamu selera iaitu di Coffee House, Gen Japanese Restaurant dan Atrium Lounge. Sebelum ni memang dah dua tiga kali gak sis makan di Coffee House tu. Menu kat situ memang sedap, kena dengan tekak sis. So alang-alang dah stay kat sini, sis ambil peluang juga untuk mencuba menu-menu lain yang ada di sini iaitu :

Minum Petang Di Atrium Lounge


Masa sis sampai je hotel Sunway Putra ni kira dah petang la sebab sis check-in pukul 3 petang. Time tu perut terasa lapar la pulak. Padahal sebelum datang tadi dah lunch dah. Aduyai, memang perut ni gatai nak mintak diisi. Tapi mujur la di lobi Sunway Putra Hotel ni ada offer Malaysian & English Afternoon Tea Sets. Ha, ikut tekak masing-masing la nak yang malaysian set atau english set kan. Tapi setiap set ni disediakan cukup untuk 2 orang. Siap ada free air tau sama ada tea or coffee. Paling best harga dia takde la mahal pun. Hanya RM55 per set (untuk 2 orang).

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

ENGLISH AFTERNOON TEA SET - Warm Scones with Cream and Blueberry Jam; Portobello Mushrooms French Puff; Salmon Quiche; Lemon Macaroons, Strawberry Cheese Cake; Sweet Waffle and Mini Cream Cup Cakes, Salmon Tortilla Wrap, BBQ Chicken Skewers with Cucumber and Fresh Fruits with Chocolate Dip.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

MALAYSIAN AFTERNOON TEA SET - 'Chicken Rendang’ French Puff, Sardine Tortilla Wrap, Malay Yam Cake (Kuih Talam Keladi); Pandan Layered Cake, Potato Curry Puff, Chinese Egg Tarts, Chicken Satay Skewers, Breaded Sesame Balls, Lime Macaroons and Fresh Fruits served with Chocolate Dip.


Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel


Harga : RM55 per set (2 orang)
Lokasi : Atrium Lounge, Level 9
Setiap hari dari pukul 2.00 pm to 6.00 pm


Makan Kari Kepala Ikan Murah Di Coffee House


Bila tiba waktu makan malam, terfikir-fikir sama ada nak makan kat luar ataupun kat hotel je. Sambil-sambil tu duk tengokjuga apa promosi yang ada kat hotel, sekali ternampak kari kepala ikan. Wah, tak sangka hotel yang bertaraf 5 bintang ni ada menyediakan menu kari kepala ikan dengan harga yang sangat berbaloi. Disediakan oleh chef yang berpengalaman iaitu Chef Rossham Rosli, memang kari kepala ikan ni menjadi signature dish kat sini. Kita boleh pilih sama ada nak set 2 orang ataupun 4 orang. So, penggemar kari kepala ikan kena try tau. Bila lagi nak rasa makan kari kepala ikan kat hotel kannn..

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Harga : RM45 per set (2 orang) / RM75 per set (4 orang)
Lokasi : Coffee House, Level 9
Setiap hari dari pukul 11.00 am to 10.30 pm


Breakfast Di Coffee House


Biasa kalau stay hotel memang akan dapat sekali dengan breakfast kan. Ha, sama juga dengan Sunway Putra Hotel ni. Breakfast disediakan di Coffee House, Level 9. Masa sis turun breakfast dalam pukul 8.30pagi gitu ramai giler orang. Tak pernah sis nampak mana-mana hotel yang ramai macam ni. Patut la ramai, rupanya pilihan makanan yang ada banyak tau. Ada menu sajian tempatan, vegetarian, western dan juga middle-east. Rambang mata nak pilih. Dalam banyak-banyak tu sis paling suka nasi lemak. Sedapp.. hehe. Jangan risau, walaupun ramai, makanan still banyak. Para chef yang bertugas memang cekap dan sentiasa menambah makanan bagi memastikan semuanya cukup.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Lokasi : Coffee House, Level 9
Setiap hari dari pukul 6.00 am to 10.00 am


A la Carte Menu di Coffee House


Korang tau tak kat Sunway Putra Hotel ni ada menyediakan menu A la Carte dengan harga cuma RM28 sahaja?? ya, benarrr weii. Sis dah cuba dan ternyata memang berbaloi kalau korang datang makan tengah hari kat sini. Eh, kalau korang tak menginap kat sini pun takpe, boleh je datang sini. Ye la, mana tau kot-kot korang ada urusan ke atau meeting ke kat area sini boleh la pilih Coffee House di Sunway Putra Hotel ni sebagai lokasi untuk makan. Berbaloii tau sebab siap dapat dessert of the day dan pilihan coffee atau tea. Pilihan menu A la Carte yang ada :

  • Classic Soft Crab Salad
  • Creamy Seafood Tomato Spaghetti
  • Classic Pan Seared Salmon Fish Lemon Butter Sauce
  • Lamb Keema with Naan Bread
  • Moroccan Lamb Wrap
  • Confit Chicken Breast & Avocado Sandwich
  • Scallop Fried Rice
  • Onion Soup


Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Harga : RM28 nett
Lokasi : Coffee House, Level 9
Setiap hari dari pukul 11 am till 9 pm


Makan Bento Set Di Gen Japanese Restaurant


Tak sangka rupanya kat Sunway Putra Hotel ni ada satu port makan yang romantik iaitu di Gen Japanesse restaurant. Mula-mula tu just teringin nak rasa makanan jepun je tapi bila masuk dalam restoran, nampak view cantik terus pilih meja tepi tingkap. Dari segi makanan pula, sis mencuba menu Bento Set. Ada 3 pilihan sama ada nak beef, chicken ataupun salmon. Sis memilih salmon tapi rupanya bila makanannya sampai bukan setakat salmon je ada tapi banyak juga menu sampingan yang sis dapat. Apa yang boleh sis katakan portionnya besar dan yang penting memang confirm kenyang sampai esok pagi. Harga pun berbaloi tau..

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Harga : RM55 per set
Lokasi : Gen Japanese Restaurant, Level 10
Setiap hari Selasa hingga Ahad 
Jam : 12.00 pm hingga 2.30 pm dan 6.00 pm hingga 10.30 pm

Serius sis katakan, pengalaman bercuti dan menginap di Sunway Putra Hotel ni sangat berbaloi tau. Semua kemudahan ada disediakan dan tempat makan pun ada dengan harga yang berbaloi. Kalau rasa bosan pula, boleh la pergi ke Sunway Mall. Sis pun sempat tau menonton wayang. Ye la dekat kan. Siap ada access terus dari hotel ke mall. So, tak perlu risau.

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel
Gambar dari https://putra.sunwayhotels.com

Jadi kalau korang nak cari lokasi untuk rehatkan minda tapi tak mau keluar dari Kuala Lumpur boleh la memilih untuk menginap di Sunway Putra Hotel. Bagi aku memang best terutama bab makan. Tetiba rindu pulak dengan keenakan kari kepala ikan, nasi lemak dan bento set.. Next time boleh la menginap kat sini lagi. Then kalau ada sesiapa yang nak ajak dating tu, boleh la ajak sis makan kat sini tau.. hehe.. adiosss..

Bercuti Rehatkan Minda Di Sunway Putra Hotel

Untuk maklumat lanjut boleh rujuk di :




You Might Also Like

2 Comments

  1. Replies
    1. heyy.. ye harus la rindu. duk sebelah bangunan pun x sempat jumpa kannn

      Delete

Like us on Facebook

Sila Klik

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *