MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

2/24/2020

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma! | Assalamualaikum semua.. Perkataan melancong dan bercuti dengan masyarakat di Malaysia berpisah tiada. Mana taknya, cuba korang bagitau sis satu negara yang ada banyak public holiday dalam setahun macam kat Malaysia ni. Ada tak? Haa. Jadi disebabkan banyak gila public holiday yang wujud kat Malaysia ni, secara automatiknya membuatkan minda-minda masyarakat di Malaysia ni duk fikir mana nak pergi bercuti untuk tahun ni.. Ada tu dah siap plan nak bercuti untuk bulan depan. Tapi masalahnya still tak tahu nak ke mana.

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Haa.. Bagus la taktau. Sebab bila korang tak tau, korang akan bukak google search kan. OK, sila  la search perkataan ni MATTA Fair 2020 promotion package. Haa. terkejut mana mana sis boleh tahu? heyy, kalau  dah nama kaki travel dan tau apa maksud MATTA Fair mesti la ini yang kita akan search dulu kan. Tapi masalahnya untuk tahun 2020 ni pasti korang tertanya-tanya bila dia berlangsung kan? okey, meh sis kongsi dengan korang ye.

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Untuk yang belum tau, MATTA Fair ni merupakan pameran pelancongan yang di adakan oleh MATTA iaitu Malaysia Association of Tour and Travel Agent. So penaung bagi MATTA ni adalah Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia. Which is apa yang korang boleh bayangkan ialah sepanjang MATTA Fair ni berlangsung, korang bakal melihat betapa banyaknya pakej-pakej pelancongan yang ditawarkan kat sini, tak kira la dari dalam negara dan luar negara. Mostly destinasi-destinasi yang menarik tertarik kau memang da boom la cerita nya. Kalau ikut statistic MATTA Fair yang lepas, paling banyak bagi destinasi luar negara ialah Korea, Turki, perancis, China, Jepun da nada lagi beberapa negara. Manakala untuk domestic pulak, Kuala Lumpur mengungguli carta diikuti oleh Selangor, Johor, Kedah, Melaka dan beberapa lagi negeri yang lain.

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Tak cukup dengan pakej percutian, ditambah pulak lagi dengan promo-promo bagi pakej penerbangan, pakej untuk penginapan seperti hotel dan resort, pakej-pakej bagi tempat-tempat menarik contohnya macam theme park, pakej pelayaran pun ada koooo. Naik cruise tu. Korang confirm ada yang teringin kan? Apa yang sis boleh katakan percutian di atas cruise memang satu pengalaman yang tak dapat dilupakan. Serius best. Tapi tu la, bila check kat internet mahal kan? Ha ini lah masanya korang nak survey dan grab harga promo naik cruise. Boleh la fefeeling titanic.

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Jangan stop baca. Ada lagi. Ni pakej untuk umat islam yang nak bertandang ke tanah suci, korang boleh dapatkan pakej umrah yang ditawarkan oleh agensi-agensi yang terkenal, terkemuka dan juga dipercayai. Nak lagi? Ada jugak pakej percutiam islam. Which means, pakej percutian tu akan cover korang yang beragama islam ni dari segi makanan, destinasi yang sesuai dengan islam, semua yang selamat la kiranya.

Haa. Banyak kan? Yeeee. Memang banyak. By the way, lokasi besar-besaran bagi MATTA Fair ni ialah di Putra World Trade Centre dan secara automatiknya tak ada masalah untuk korang gerak sendiri kalau takde orang nak hantarkan. Hehehehee. Alaaa, tak payah susah-susah nak drive merempuh jem. Naik je train dan turun kat kat PWTC. Bayaran tiket masuk adalah RM4/seorang. 

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Kalau korang just ada one shot chance ke sini, nasihat sis, korang datang la dengan tujuan dan tetapkan pendirian korang. Kalau nak survey untuk international package, terus je ke hall yang berkaitan. Nak pusing ke tempat lain boleh, tapi setelkan dulu mana yang korang dah lama idam-idam kan. Bukan apa, kang korang jugak yang pening. Sana murah, sini murah, dah taktau nak pergi ke mana. Dalam tu nanti ramai orang tau. Tahun lepas punya dah dekat 100,000 orang. Bayangkan tahun ni. Phew. Basah dahi.

MATTA Fair 2020 Bakal Menjelma!

Kalau korang tak ada masa nak ke MATTA Fair dan malas nak basah dahi, basah ketiak, tolak orang sana, tolak orang sini, ada option lain, lebih mudah. Korang siap boleh golek-golek lagi atas tilam sambil survey harga promo. Bukak je Traveloka. Dorang pun banyak jugak pakej dan promo menarik untuk korang grab. Kalau untuk airline ke luar negara, korang boleh dapatkan promotion on Jetstar Flights. Korang jangan ingat Jetstar ni cikai-cikai eh. Dia murah sebab tak famous sangat macam airline lain tapi hakikatnya bagi sis elok je selesa. Jangan sampai dia dah famous, dah mahal baru nak cari. Tapi as long as korang ada Traveloka, InsyaAllah boleh lagi rasanya dapat murah sikit. Hohohoho

So gais. Ini lah sedikit sebanyak yang dapat sis share pasal MATTA Fair ni. Apa yang sis boleh sampaikan, datang la MATTA Fair ni. Korang bakal amaze sekejap dengan harga yang agensi-agensi ni tawarkan. So setakat ni sahaja. Semoga kita berjumpa lagi. Bye gais.


You Might Also Like

15 Comments

  1. just knew bout this, thanks for sharing, dah ada duit sendiri ni, boleh la planning nak bercuti pulak..otak dah banyak planning tapi kemenjadian tu belum lagi

    ReplyDelete
  2. Idaman dan wishlist Sis tu nak naik cruise nak bercuti atas tu..one day..walaupun Suami dan anak-anak tak berminat, akan ku pastikan Sis akan jejak gak cruise tu hahahah walaupun sengsorang hehehe

    ReplyDelete
  3. Rawlins tak pernah lagi pergi MATTA sebab tak suka bersesak. Sorang kawan merangkap perancang percutian kami akan mencari cruise trip tapi memasing kecut sebab Covid 19 kan

    ReplyDelete
  4. Memang kena pergi ke MATTA Fair ni kalau nak dapatkan tiket dan pakej melancong yang murah dan berpatutan. Tapi stres sb ramai orang. Kalu dapat book via app Traveloka mudah la sgt buat sis. Jom ke Turki.

    ReplyDelete
  5. eh eh cantik pulak pintu gerbang Visit Johor 2020 tu ekk...so bila nak Visit Johor ni kak? saya tungguuu....hahaha!

    dalam kepala memang duk fikir nak bercuti, tapi tu la tengah corona ni risau pulak...tunggu dia reda dulu lah...tapi boleh aje kan beli tiket yang jauh lagi masa matta fair nanti...

    ReplyDelete
  6. Sangat mudah untuk mereka yang tak minat nak bersesak dgn org awam. Kena lah survey promo best hanya di hujung jari.

    ReplyDelete
  7. Syok oo kalau dpt p matta fair, ade macam-macam promo.. Tapi tu la.. Kita dengan anak2 lagi.. Baik usha traveloka jela.. Hehee.. Siap boleh golek2 kann

    ReplyDelete
  8. Yerrrr Matta Fair kembali lagi kita pun tak sabar nak tunggu dalam keadaan ekonomi pelancongan negara yang terjejas ini kita kena pandai ambil peluang yang ada hehehe jom Dikbee kita melancong...

    ReplyDelete
  9. aida lom pernah terjah matta fair.
    or beli online ke apa ke :(
    member di KL, kaki travel, always grab offer di matta fair.
    berjalan aje keje dia tau. jeles lah aii...
    berkenan dgn luggage kotak dikbee.

    ReplyDelete
  10. Ramainya orang kat Matta Fair nanti, tapi berbaloi2! Nak pergi jugak lah! Rugi pulak takpergi!

    ReplyDelete
  11. saya jenis malas nak sesak2 tapi ramai je kawan2 pegi. kata mereka berbaloi la juga

    ReplyDelete
  12. Bestnya Matta Fair tapi tu la wak tahun ni dunia dikejutkan dgn wabak covid-19 pulak so kena la hadkan perjalanan ke mana2 huhu

    ReplyDelete
  13. Mmg murah dan berbaloi..saper nak melancong time ni lah boleh grab

    ReplyDelete
  14. Harap harap time tu the virus issue dah subside baru kita berani nak pergi melancong

    ReplyDelete
  15. mudah untuk geng kaki jalan.. nk travel ke mana senang ada info semua cmni..

    ReplyDelete

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *

Like My Facebook Page

Follow My Social Media

Subscribe