Si Lesung Pipit

1.3.13

Hola semua,

Lesung pipit


Si Lesung Pipit

Hahaha
Lekat nama ni kat aku
Ni semua gara-gara PPP & Iffah la

Tapi tau tak korang yang lesung pipit ni adalah salah satu bentuk kecacatan
Tak caya??
Baca ni


Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, factor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi.

Seperti dipetik dari NCTimes, Rabu (29/12/2010) Dr Joel Pessa, seorang ahli bedah plastik di University of Texas Health Science Center dalam majalah yang diterbitkan jurnal Clinical Anatomy tahun 1998, menuturkan lesung pipit disebabkan oleh kecacatan dari otot zygomaticus utama.
Ketika seseorang tersenyum atau bercakap, maka ada daya tarik dari kulit yang membuat lesung pipit muncul akibat efek penarikan kulit tersebut. Hal ini diketahui setelah peneliti membedah anatomi wajah 50 mayat yang memiliki lesung pipit.
Lesung pipit umumnya tidak nampak ketika seseorang sedang diam, kerana otot pipi tersebut tidak mengalami penarikan atau dalam posisi diam. Beberapa orang ada yang hanya memiliki lesung pipit ketika masih kanak2 atau remaja.
Hal ini kerana seiring waktu otot wajah ini secara perlahan akan meregang yang membuat lesung pipit memudar atau hilang.


Lesung pipit


sumber : carigold


p/s : Namun ternyata ia satu ‘kecacatan yang indah’...Subhana'Allah Alhamdulillah ^_^ ♥






You Might Also Like

23 ♥ Surat Cinta ♥

  1. Cantik...dalam keluarga saya yang ada lesung pipit adik, arwah abang, dengan mak. Kecacatan itu satu keindahan. ^____^

    ReplyDelete
  2. cacat yang cantik takpe kot dik bi hahahah apa2 pun alasan ko aku rasa lesung pipit tu mmg menarik... yes!

    ReplyDelete
  3. aku dah agak komen aku y td xde

    senget betul internet ni

    btw aku nk ckp aku jeles dengn kecacatan ko wiwiwiw

    ReplyDelete
  4. cacat pon cacatlah asalkan menawan dan suwit bila senyum

    ReplyDelete
  5. cacat yang sweet... menjadi penyeri wajah... :)

    ReplyDelete
  6. nak jugak lesung pipit! boleh ajar mcm mana nk adakan lesung pipit tu? :P sharing is caring LOL

    ReplyDelete
  7. comellah org ade lesung pipit...suke tengokkk :D

    ReplyDelete
  8. oooh ni cacat nikmat...hehe menambahkan seri si pemakai..eh? tuan empunya wajah...

    PS: lesung pipit mampu buat siapa shj yg memandang rasa terpaut....

    ReplyDelete
  9. ada lesung pipit = lawa <3 hehe piwit

    ReplyDelete
  10. nampak comey sgt kalo ade lesung pipit tu. :D

    ReplyDelete
  11. kecantikan la. jeles sbb kita xde lesung tu. pewittt kakak kita cun =)

    ReplyDelete
  12. sesiapa yang ada lesung pipit memang sweet bila senyum ^_^

    p/s jadi bee kena selalu senyum..hehe

    ReplyDelete
  13. pompuan ada lesung pipit menawan tp klu lelaki???

    ReplyDelete
  14. best la akak ada lesung pipit . bella ada lesung batu je . mihmih

    ReplyDelete
  15. memang suker sangat orang yang ade lesung pipit nih , awww !! shuweet :D

    new entry :

    http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/03/memartabatkan-bahasa-melayu.html

    ReplyDelete
  16. orang yg ada lesung pipit mmg comel.. hihi..

    Jemput join segmen bloglist Miss Purple..
    http://milopurple.blogspot.com/2013/03/segmen-siapa-nak-join-bloglist-miss.html

    ReplyDelete
  17. lesung ppit membuatkan seseorang tu bertambah lebih manis.. :)

    *napa laa sy bukan insan terpilih tu..hehehe

    ReplyDelete
  18. aku suke lesung pipit, nak pinajm boleh...


    sharing pun caring jugak..
    tapi aku pinjam takmo pulangkan tau..
    hehehhe

    ReplyDelete
  19. nak pinjam lesung pipit ek..
    hmmm..awatlah aku sorg je yang xjupe kotak komen lagi.. huhuhuhuuhu

    ReplyDelete
  20. ohh baru aq prasan sbb apa stiap kali aq tertawa dgn rakan2 aq perempuan tgk aq semcm jew rupenyer dia tgk pipi aq alahai...

    ReplyDelete

Hubungi Penulis

Name

Email *

Message *

PRchecker.info
free web site traffic and promotion

Subscribe